Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу


ESEE  Міжнародна гірнича школа у Дубровніку  

DIM 2018 – Розумний видобуток у глибоких шахтах

З 15 по 20 жовтня 2018 року

 

Міжуніверситетський центр Дубровнік, Хорватія


Європейський інститут інновацій і технологій (EIT) профінансував освітній проект «ESEE Міжнародна гірнича школа у Дубровніку» (абревіатура DIM ESEE) на суму 0,5 мільйонів євро в рамках програми KIC сировинні матеріали (KIC Raw Materials). Консорціум проекту складають вісім ключових вищих навчальних закладів та науково-дослідних інститутів із регіону Східної і Південно-Східної Європи (ESEE регіон) з факультетом гірничої справи, геології та нафтогазопромислової справи (Загребський університет) в якості ведучого партнера.

Основною метою проекту є передача знань, а також зміцнення інноваційного потенціалу в галузях гірничодобувної промисловості, переробці та утилізації відходів. Це проект безперервного навчання, який буде здійснюватися в тісній співпраці з галузевими партнерами в усіх країнах консорціуму проекту. Протягом чотирьох років реалізації проекту, будуть розглянуті наступні основні теми:

  • 2017 Організація безвідходного виробництва

  • 2018 Розумний видобуток у глибоких шахтах

  • 2019 Видобуток невеликого масштабу

  • 2020 Повторне використання

ESEE Міжнародна гірнича школа у Дубровніку об'єднує міжнародних експертів в області сировинних матеріалів в серці регіону Східної та Південно-Східної Європи. В рамках тематичних семінарів і роботи проекту фокус спрямований на пряму передачу знань від відомих експертів до учасників, а також на створення відкритого діалогу між студентами, аспірантами, вченими, дослідниками, промисловістю та суспільством в цілому. Знання та навички, отримані в DIM, спрямовані на підвищення конкурентоспроможності гірничих інженерів на ринку труда. Крім того, більш широка загальна освіта за темами видобутку і переробки, і, особливо, вдосконалення методів видобутку, що призводять до зниження впливу на навколишнє середовище, допомагають отримати більш широке визнання суспільством видобутку сировинних  матеріалів і їх переробки. У довгостроковій перспективі програма призведе до збільшення сталої діяльності з видобутку і переробки, яка призведе до економічного зростання і створення робочих місць у відповідних країнах.

Споживання мінеральної сировини тісно пов'язане з технологічним удосконаленням та приростом населення на сучасному етапі розвитку суспільства. Із-за довготривалого видобування корисних копалин та вичерпання запасів на малих глибинах гірничодобувна діяльність перемістилася до більш глибоких горизонтів земної кори. На великих глибинах виникають все більш технічно складні гірничо-геологічні умови, а саме, газодинамічні та динамічні явища, вибухи газу, збільшення температури бічних порід, підвищення напруженості масиви тощо. Для задоволення потреб людства у ХХІ столітті, сучасні шахти вимагають нових інноваційних рішень та впровадження передових практик у технологічний процес. Крім цього необхідно встановлювати та запроваджувати екологічні, санітарні та стандарти, а також достосовувати правила техніки безпеки до нових техніко-технологічних реалій.

В рамках теми 2018 року Розумний видобуток у глибоких шахтах партнери проекту DIM ESEE обговорять ряд важливих питань: Що таке «глибока шахта»? Що таке «розумне (інтелектуальне) видобування»? Які основні питання виникають при виконанні гірничодобувних робіт на великих глибинах, і як пом'якшити / вирішити їх? Як можна зробити видобуток корисних копалин на глибоких шахтах більш «розумним (інтелектуальним)»?

  1. Основні проблеми видобування корисних копалин на великих глибинах, включно із відсутністю докладного розпізнання та основних геологічних аспектів залягання родовища, управління запасами, економічні показники та фінансування розкриття глибоких горизонтів.

  2. Управління гірським тиском: Глибоким шахтам характерна підвищена напруженість бічних порід, що призводить до складності управління гірським тиском, деформаціями, сейсмічними проявами, а також підтримкою виробок, запобігання впливу на інфраструктуру поверхні та інших негативних явищ пов’язаних із утворенням порожнин у масиві.

  3. Управління безпекою праці, ризиками, високими температурами, забезпечення норм промислової санітарії а також вентиляції при гірничодобувній діяльності на великих глибинах

  4. Виконання буро вибухових робіт (БВР) згідно до норм технічної експлуатації, протипожежного захисту, а також правил безпеки та промислової санітарії.

  5. Розкриття глибоких горизонтів та особливості інфраструктури таких шахт з урахуванням: швидкої зміни гірничо-технічної ситуації із-за розвитку гірничих робіт (підготовчих та очисних), застосованого обладнання для видобування, відкачки води та вентиляції, а також енергозабезпечення усіх технологічних ланок таких шахт.

  6. Відповідність представлених протягом тижня теоретичних матеріалів щодо виконання гірничих робіт на великих глибинах перевірятимуться представниками гірничодобувного комплексу, що виконують практичні роботи у таких гірничо-геологічних умовах. І, врешті-решт, представлені тематичні викладки будуть оцінюватися кваліфікованим журі.


Відвідайте наш веб-сайт: https://dim-esee.eu/


Зв'яжіться з нами

Загальні питання:
Асоц. проф. Vječislav Bohanek
Загребський університет
Факультет гірництва, геології та нафтової справи
вул. Pierottijeva 6, 10000 Загреб, Хорватія
Te
л: +385 1 5535 863
E-mail:
vjecislav.bohanek@rgn.hr

Асистент проекту
Mia Pavlica

Співробітник Управління міжнародної співпраці та проектів
Загребського університету
Факультет гірництва, геології та нафтової справи
вул. Pierottijeva 6, 10000 Загреб, Хорватія
Te
л: +385 1 5535 711
E-mail:
mia.pavlica@rgn.hr


Контактні особи партнерських університетів


Contact person

Монтануніверситет, Леобен (Montanuniversitaet Leoben)

Urlike Haslinger

Монтануніверситет, Леобен

Franz-Josef Strasse 18, 8700 Leoben, Австрія

Teл: 0043-664-808 98 7609

E-mail: Ulrike.Haslinger@unileoben.ac.at

Краківська гірничо-металургійна академія ім. С. Сташіца

(AGH University of Science and Technology)

Daniel Saramak

Краківська гірничо-металургійна академія ім. С. Сташіца

пр. Mickiewicza 30, 30-059 Краків, Польща

Teл: +48 12 617 45 59

E-mail: dsaramak@agh.edu.pl

Технічний університет м. Кошице, Факультет гірництва, екології, управління процесами та геотехнологій (Technical University of Kosice, Faculty of Mining, Ecology, Process Control and Geotechnologies)

Tomáš Pavlik

Технічний університет м. Кошице, Факультет гірництва, екології, управління процесами та геотехнологій

Letná 9, 04200 Кошице, Словаччина

Teл: +421 55 602 2410

E-mail: tomas.pavlik@tuke.sk

Словенський національний гірничий та цивільної інженерії інститут (Slovenian National Building and Civil Engineering Institute)

Ana Mladenovič

Словенський національний гірничий та цивільної інженерії інститут

вул. Dimičeva 12, SI-1000 Любляна, Словенія

Teл: +386 41 788 407

E-mail: ana.mladenovic@zag.si

Національний гірничий університет (National Mining University, NMU Ukraine)


Роман Дичковський

Національний гірничий університет

пр. Д. Яворницького, 19, 49600 Дніпро

Україна

Teл: +380985233306

E-mail: dichre@yahoo.com

Белградський університет – Факультет гірництва та геології (University of Belgrade- Faculty of Mining and Geology)

Zoran Gligorić

University of Belgrade- Faculty of Mining and Geology

Djusina 7, 11000 Belgrade, Serbia

Tel: 00381 64 1162360

E-mail: Zoran.gligoric@rgf.bg.ac.rs

Мішкольтський університет (University of Miskolc)


József Molnár

Мішкольтський університет

H-3515 Miskolc-Egyetemváros, Угорщина

Teл: (36)(30)537-5949

E-mail: bgtmj@uni-miskolc.hu





Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт